Ružičasti oktobar – mjesec prevencije raka dojke

Prema podacima SZO u 2020. godini registrovano je oko 2,3 miliona novih slučajeva raka dojke u svijetu i oko 685 000 umrlih od ove bolesti, uz velike geografske varijacije uočene između zemalja i svjetskih regija.

Prema procjenama GLOBOCAN-a za 2020. godinu, u Crnoj Gori dobna standardizovana stopa obolijevanja od raka dojke bila je 72,3/100 000 žena, a umiranja 23,9/100 000 žena. Ovi podaci su zabrinjavajući jer je prikazana stopa mortaliteta jako visoka i znatno iznad Evropskog prosjeka kao i situacije u regionu. Broj oboljelih žena od raka dojke je iznosio 378, što je uslovilo da ovo oboljenje zauzme vodeću poziciju na rang listi obolijevanja, sa učešćem od 25,5% svih maligniteta.

Ovogodišnjom zajedničkom kampanjom Ministarstva zdravlja, IJZCG, DZ i KCCG planirano je organizovanje događaja u zajednici i informisanje stanovništva o raku dojke, faktorima rizika za obolijevanje i značaju redovnih preventivnih pregleda.

Takođe, u cilju podizanja svijesti o prevenciji, pregledima i samopregledima Dom zdravlja Glavni grad Podgorica u koordinaciji sa domovima zdravlja na nivou cijele Crne Gore će do kraja oktobra mjeseca omogućiti ženama dodatne mamografske preglede u Domu zdravlja na Starom Aerodromu, u Podgorici.

Uz pravovremenu dijagnozu i odgovarajuće liječenje, rak dojke ima dobru prognozu.

Redovni pregledi su jedini pouzdan i najučinkovitiji način za očuvanje i unapređenje zdravlja.

Oni obuhvataju samopregled dojki i preventivne zdravstvene preglede kojima se omogućava otkrivanje bolesti u ranoj fazi , kada postoje odlične šanse za potpuno izlječenje.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top