SAOPŠTENJE: KCCG predložio model saradnje sa KBC Zagreb

Nakon posjete delegacije Ministarstva zdravlja Crne Gore i Kliničkog centra Crne Gore Hrvatskoj u cilju pravnog usklađivanja i obnove saradnje, tamošnji ministar zdravlja Vili Beroš pozdravio je inicijativu i predložio da se aktuelni Memorandum o saradnji dva ministarstva, u svrhu daljeg razvoja donorskog i transplatacionog programa formalizuje potpisivanjem ugovora o institucionalnoj i tehničkoj saradnji između Kliničko bolničnog centra Zagreb i KCCG. 

U tom cilju, direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović uputila je predlog ugovora hrvatskoj strani, pa se nakon odgovora hrvatskih kolega očekuje i njegovo potpisivanje.

Između ostalog, predložena je saradnja u oblasti doniranja i transplantacije organa; prenos znanja i razmjena iskustava u području zdravstva s posebnim naglaskom na područje doniranja i presađivanja organa, s ciljem osposobljavanja  kadrova i uvođenje novih metoda liječenja u Crnoj Gori. Predlaže se i mogućnost dolaska timova iz Kliničko bolničkog centra Zagreb u Klinički centar Crne Gore radi izvođenja transplantacija organa i radi sprovođenja edukacije kadra u Kliničkom centru Crne Gore koji će raditi na ovom programu (program živih srodnih transplantacija, program kadaverične transplantacije koji bi podrazumijevao dolazak timova pri eksplantaciji organa, kao i transplantacijama organa od kadaveričnih donora koje bi se obavljalje u Kliničkom centru Crne Gore).

To su samo neke od tema iz oblasti zdravstva za koje je Ministarstvo zdravlja Crne Gore izuzetno zainteresovano za unapređenje saradnje sa Hrvatskom koja je u svijetu prepoznata kao uzor, između ostalog, u transplatacionom programu.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore još jednom zahvaljuje Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske i ministru Viliju Berošu kao i svim kolegama u KBC Zagreb na iskazanoj volji i spremnosti da unaprijede svakodnevicu građana Crne Gore.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

KLINIČKI CENTAR CRNE GORE

 

Podijeli objavu

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top