Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pustio u rad novi akcelerator

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) premijer Duško Marković pustio je danas u rad novi linearni akcelerator vrijedan 2,6 miliona eura.

Direktor KCCG dr Jevto Eraković istakao je da se radi o najsavremenijem aparatu koji nema nijedna zemlja u ovom dijelu Evrope i da ulaganjem u ovakvu opremu Klinički centar prati dinamiku razvoja naše države.

Podsjećajući da je Klinika za onkologiju i radioterapiju KCCG izgrađena 2010.godine, dr Eraković je kazao da je to danas evropski centar koji je u stanju da svojim mogućnostima isprati evropske standarde i trendove.

Dr Eraković istakao je da u Klinici ima oko 100 zaposlenih, a, između ostalog, radi 30 ljekara specijalista, 11 subspecijalista, tri doktora nauka, pet fizičara, 11 tehničara za radioterapiju, veliki broj tehničara i medicinskih sestara sa visokom školom.

“U Klinici prosječno na radioterapiji imamo oko 80 pacijenata i osim segmenta radio terapije možemo biti ponosni da imamo dostupne ljekove za naše onkološke pacijente kakve nema ni jedna zemlja ovog dijela Evrope”, kazao je Eraković.

„Osim standardnog 3D zračenja dobijamo i nove napredne tehnike hirurške radioterapije i na taj način unaprjeđujemo tretman onkoloških pacijenata u Crnoj Gori“, istakao je Eraković i dodao da će to značajno uticati na smanjenje lista čekanja.

Cilj je da u što skrorijem roku uopšte ne bude listi čekanja za onkološke pacijente, i istakao da je KCCG obavezan da se i dalje razvija u svim segmentima i prati savremene trendove.

„Pored nabavke opreme i stvaranja boljih uslova za tretman pacijenata i rad zaposlenih, naš osnovni cilj je jačanje kadrovskih kapaciteta“, kazao je Eraković i posebno istakao da će KCCG u naredne četiri godine dobiti više od 200 mladih ljekara specijalista.

Vlada je svakodnevno posvećena politikama koje treba da obezbijede da zdravstvena zaštita naših pacijenata bude na nivou zaštite koja se pruža građanima razvijenih evropskih država, kazao je premijer Duško Marković.

Premijer Marković je istakao da će novi akcelerator unaprijediti liječenje pacijenata kojima je neophodna radioterapija, uz uvjeravanja da će uz ovaj savremeni aparat i postojeći iz 2010. godine, najosjetljivijoj kategoriji pacijenata liječenje biti obezbijeđeno u roku do 30 dana.

“To je nivo zdravstvene usluge koje bi poželjele mnoge zemlje u regionu i šire“, dodao je Marković.
Premijer je naveo da su liste čekanja za radijacijsku terapiju najkraće u regionu, ali da podatak da u Crnoj Gori svake godine od malignih bolesti oboli oko tri hiljade stanovnika, tjera na još snažniju akciju.

“Zato koristim priliku da najavim da je Vlada planirala nabavku još jednog linearnog akceleratora već u narednoj godini. Takođe, podsjećam da smo samo prošle godine za nabavku medicinske opreme izdvojili oko 12 miliona eura, od čega je za Klinički centar Crne Gore opredijeljeno gotovo sedam miliona“, rekao je Marković.

Dalje usavršavanje i ulaganje u kadrovske kapacitete, istakao je on, mora ostati imperativ za Ministarstvo zdravlja. Podsjetio je da je Vlada u protekle dvije godine obezbijedila novac za 150 novih specijalizacija i 20 subspecijalizacija, a da je paralelno povećan broj ljekara na 1000 stanovnika na 3,3 u 2018. godini, u odnosu na 3,4 prosječno u EU.

“Dakle, snaženje unutrašnjih kapaciteta zdravstvenog sistema omogućiće nam da sredstva namijenjena za liječenje građana u inostranstvu preusmjerimo na poboljšanje standarda zaposlenih kroz povećanje zarada i uslova rada. A već početkom 2019. godine oko 160 vaših kolega i njihovih porodica riješiće svoje stambene potrebe“, kazao je Marković.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top