Saopštenje za javnost

Na poziv Kliničkog centra Crne Gore, delegacija Hrvatskog Zavoda za telemedicinu predvođena direktorom Mladenom Novoselom i saradnicima Zoranom Zoricom i Matem Carem boravila je u službenoj posjeti našoj ustanovi, dana 15. 03. 2018. godine. Tema sastanka je bila stručna saradnja u razvoju Centra za telemedicinu čije je osnivanje planirano u Kliničkom centru Crne Gore.

Hrvatski Zavod za telemedicinu, koji je osnovan 2005. godine, je jedina ustanova tog tipa u regionu i njihova znanja i dosadašnje iskustvo umnogome će značiti Kliničkom centru Crne Gore, kazala je ovim povodom direktorica Kovačević. Predstavnici Kliničkog centra prezentovali su projekat Telemedicine koji će se realizovati u saradnji sa CANU uz podrsku Vlade Crne Gore.

Nakon potisivanja Ugovora o projektu telemedicine između KCCG i kompanije MTEL, dana 5. marta tekuće godine, odmah su preduzete neophodne aktivnosti za implementaciju ovog veoma značajnog projekta koji će unaprijediti zdravstvenu djelatnost u Crnoj Gori.

Podsjećamo da Ugovor obuhvatita više pojedinačnih projekata od kojih su najvažniji teleradiologija, telepatologija i telekonsalting. Projekat obuhvata tri faze.

U prvoj fazi biće povezan KCCG sa opštim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima. U sva četiri centra biće obezbijeđeni posebni prostori i savremeni uslovi za rad i mogućnost da ljekari dijagnostičke nalaze koji su urađeni u regionalnim centrima (npr. ultrazvuk, skener) odmah pošalju u jedinstvenu bazu uz poštovanje svih zdravstvenih normi u razmjeni ličnih podataka pacijenata.

Druga faza projekta obuhvata umrežavanje KCCG sa bolnicama u regionu sa kojim KCCG ima potpisane sporazume o saradnji, a treća umrežavanje sa bolnicama u svijetu.

Delegacija Hrvatskog Zavoda za telemedicinu predstavila je svoje projekte transfiziologije, kardiologije, psihijatrije, radiologije i druge koje će uspješno implementirati i po kojima su prepoznati u regionu i šire.

U maju mjesecu dogovorena je nova posjeta predstavnika Zavoda za telemedicinu, kao i upostavljanje saradnje izmedju dvije institucije u razvoju telemedicine u Crnoj Gori.

Ispred Klinickog centra sastanku su prisustvovali medicinska direktorica doc. dr Snežana Raspopović i predsjednik Odbora direktora i direktor Klinike za neurologiju KCCG dr Jevto Erakovic.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top