Saopštenje za javnost

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) su minule sedmice (u srijedu i četvrtak) sa uspjehom urađene još dvije transplantacije bubrega sa živog davaoca. Najvažnije je da se i primaoci i davaoci organa uspješno oporavljaju. Jedna transplantacija je bila srodnička, majka je dala bubreg ćerki, dok je druga emotivna, supriuga je donirala bubreg suprugu.

Transplantacioni program  u Crnoj Gori, podsjećamo, započet je prije šest godina a do danas je u našoj ustanovi urađeno 37 transplantacija bubrega od kojih 36 sa živog davaoca a samo jedna kadaverična (organi uzeti sa moždano mrtve osobe).

Cilj crnogorskog zdravstvenog sistema je da zaživi kadaverična transplantacija, i na taj način bi omogućili  svim pacijentima koji imaju potrebu za transplantaciju organa da i ovaj vid zdravstvene usluge dobiju blagovremeno, bilo u našoj ustanovi ili u referentnim centrima u okruženju. Na ovaj način bi se izbjegle neželjene posledice a naročito, u poslednje vrijeme sve češći apeli za prikupljanje novca za transplantaciju organa u inostranstvu, jer naša zakonska regulativa dozvoljava doniranje organa od bližih srodnika i od moždano mrtve osobe.

Veoma je važno podizanje svijesti  građana za doniranje organa nakon moždane smrti. Ovim činom bi spasili mnoge živote.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top