SAOPŠTENJE ZA MEDIJE: Donacija Institutu za bolesti djece – za najbolji početak života

Donacija savremene opreme u vrijednosti od 92,000 eura Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore od strane UNICEF-a i njegovog Poslovnog savjeta za prava djeteta, Rotary klubova i Međunarodnog kluba žena, omogućiće bolji kvalitet njege za prijevremeno rođene bebe u Crnoj Gori.

PODGORICA, 29. novembar 2022. – Povodom šezdesete godišnjice od osnivanja Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, donacija najsavremenije opreme u vrijednosti od 92,000 eura, obezbijeđena je Centru za neonatologiju zahvaljujući zajedničkoj akciji UNICEF-a i kompanija koje su članice UNICEF-ovog Poslovnog savjeta za prava djeteta, Rotary klubova širom zemlje i Međunarodnog kluba žena Crne Gore.

Sa obilježavanja 60. godina IBD-a

Donirana oprema uključuje neonatalni respirator, inkubatore, električne fotelje za majke i bebe radi lakšeg ostvarivanja kontakta „koža na kožu“, monitor ambijentalne buke, frižidere za skladištenje majčinog mlijeka, krevetiće za bebe i drugo.

Dr Ljiljana Radulović, direktorica KCCG

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović kazala je da obezbjeđenje dobre zdravstvene zaštite nalaže praćenje najnovijih, kako tehnoloških tako i medicinskih dostignuća. „Ova oprema omogućiće da naši najmlađi pacijenti imaju što bolje uslove tokom oporavka, a kolege ljekari i ostalo medicinsko osoblje kvalitetnije uslove za rad“, kazala je dr Radulović.

Dr Velibor Majić, direktor IBD-a

Direktor Instituta za bolesti djece dr Velibor Majić kazao je da su djeca budućnost i najvažniji resurs svakog društva. „Kad ova činjenica bude opšte prihvaćena, možda ćemo neki od budućih jubileja dočekati u novom objektu, koji će ispuniti standarde za 21. vijek, a najmlađima pružiti najbolje moguće uslove liječenja“, istakao je dr Majić.

Dr Danojla Dakić, pedijatar-neonatolog

Pedijatar-neonatolog dr Danojla Dakić istakla je da savremena neonatologija teži pristupu sa što manje agresivnim metodama u liječenju prijevremeno rođene djece. „Centru za neontalogiju treba novi prostor, a Crnoj Gori treba više novorođene djece“, poručila je dr Dakić.

Zorica Blagojević, roditelj blizanaca koji su liječeni u Centru za neonatologiju

Zorica Blagojević, majka čijisu blizanci liječeni u Centru za neonatologiju, ispričala je svoje iskustvo ističući značaj kontakta majke i djeteta. „Odavde počinje život, sa Neontalogije“, kazala je Blagojević.

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander istakao je da je ovom donacijom olakšana bolja dostupnost majčinog mlijeka prijevremeno rođenim bebama.

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori i dr Ljiljana Radulović, direktorica KCCG

„Odavno znamo da je to najbolja hrana za bebe i sve što im treba tokom prvih pola godine života. Neka bolesna ili prijevremeno rođena djeca možda ne mogu da budu odmah dojena, ali mogu da budu hranjena majčinim mlijekom, a kasnije i dojena. UNICEF je prije šezdeset godina podržao izgradnju Instituta za bolesti djece“, kazao je Santander, dodavši da ova akcija pokazuje da je privatni sektor značajan partner državi. Iduće godine, kroz nove procjene brige o majkama i bebama u porodilištima u Crnoj Gori, UNICEF će nastaviti da podržava reforme zdravstvenog sistema, poručio je Santander.

Sanja Mugoša, Rotary klub Podgorica

Ovakve akcije spajaju ljude i institucije, kazala je predsjednica Rotary kluba Podgorica Sanja Mugoša. „Bebe svi volimo, bebama se svi radujemo, one nas podsjećaju koliko je život čaroban“, zaključila je Mugoša.

Institut za bolesti djece 60. godina IBD-a

Donacija odražava zajedničku viziju svih partnera i želju da se podrže najosetljiviji članovi našeg društva – prijevremeno rođene bebe. Ovom donacijom značajno će se unaprijediti stepen opremljenosti jedine službe za intenzivnu njegu novorođenčadi u Crnoj Gori, kako bi se poboljšali uslovi za njihovo liječenje, opstanak i razvoj.  

 

Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore osnovan je prije 60 godina uz podršku UNICEF-a.

UNICEF-ov Poslovni savjet osnovan je sredinom prošle godine, i okuplja predstavnike privatnog sektora kako bi se ujedinili napori i resursi za društveno odgovorne inicijative koje će dovesti do konkretnih, održivih i pozitivnih promjena u životima djece. Ovo je njegova prva akcija koju su podržali One, Mtel, Crnogorski Telekom, Crnogorska komercijalna banka, NLB banka, Lovćen banka, Mercator, Aerodromi Crne Gore, Privredna komora Crne Gore, Savjet stranih investitora u Crnoj Gori i Asocijacija menadžera.

Donatori sa predstavnicima KCCG i IBD-a

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top