Trideset miliona eura za tri nove klinike

U najizazovnijem zdravstvenom, samim tim i finansijskom trenutku za državu, Klinički centar Crne Gore dokazao je da je kičma našeg zdravstvenog sistema.

Osim toga što je, prvi put od otvaranja KCCG, u toku tender za izgradnju nove Klinike za adultnu i dječiju psihijatriju, tokom naredna dva mjeseca očekujemo i tendere za izgradnju Klinke za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju. Vrijednost sve tri klinike je 30 miliona eura. To će biti od istorijskog značaja ne samo za Podgoricu, već za cijelu Crnu Goru.

Za godinu i dva mjeseca u KCCG uloženo skoro četiri milio na eura

Tokom 2021. godine i u prva dva mjeseca 2022. godine u rekonstrukciju i nabavku opreme, iz svojih sredstava i donacija, uložili smo oko tri miliona i sedamsto hiljada eura.

Od toga, izuzetno smo ponosni što smo odgovornim odnosom prema novcu svih građana, u nabavku opreme uspjeli da uložimo skoro dva miliona i sedamsto hiljada eura što je impozantna cifra i za rad u redovnim okolnostima.

Najvrednija investicija biće nova angio sala i CT koji koštaju milion i dvjesto hiljada eura.

Kada je riječ o rekonstrukcijama, u posljednjih godinu uspjeli smo, pažljivo štedeći svaki cent, da uložimo blizu milion eura.

Prvi put od 1974. godine renovira se više odjeljenja

Prvi put od otvaranja Kliničkog centra Crne Gore 1974. godine, očekujemo početak renoviranja Centra za fizikalnu medicinu. Uz to, privodimo kraju rekonstrukciju Odjeljenja za Plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju koju bi trebalo da otvorimo u narednih mjesec. To je takođe da se prvi put, od otvaranja Kliničkog centra ovo odjeljenje, renovira. Još jedna jedinica koja će prvi put biti obnovljena u posljednjih 48 godina je i Centar za pripremu i distribuciju hrane.

Istaći ćemo i da smo više od po 100 hiljada eura izdvojili za nov operacioni sto za potrebe Ortopedije kao i za nabavku Full HD video sistema sa setom instrumenata za endoskopsku hirurgiju kičme. Oko 115 hiljada eura uložili smo u medicinsku opremu za potrebe Centra za kardiohirurgiju, Centra za patologiju i Centra za medicinsku genetiku i imunologiju.

Obnovili smo i operacioni blok IBD-a, ambulantu za oftalmologiju IBD-a i obezbijedili smo sve aparate neophodne za normalno funkcionisanje dječije oftalmološke ambulante.

Obnovljena stara medicinska, utrostručen kiseonik, nabavljen PCR

Rekonstruisali smo i staru medicinsku školu koja je bila od značajne pomoći tokom najjačeg udara koronavirusa. Zahvaljujući ovom potezu, rasteretili smo kompletnu bolnicu što nam je omogućilo da sve vrijeme radimo sa apsolutno svim pacijentima.

Redovnom radu u vanrednim okolnostima pogodovalo je i to što smo čak utrostručili kiseonički kapacitet KCCG.

Otvorili smo PCR laboratoriju koja sada ima čak četiri PCR aparata koji će, nakon prestanka COVID-a, biti upotrijebljeni za nova genetska ispitivanja koja su se do sada radila u inostranstvu.

Ne manje važno, prvi put smo rekonstruisali fasade i krovove na dijelu postojećih objekata.

Uštedu za ovoliki obim rekonstrukcija ostvarili smo tako što je naša tehnička služba značajno učestvovala u renoviranju svih ovih objekata. Do sada to nije bio slučaj.

Renoviran CKLD vrijedan preko tri i po miliona eura

Srećni smo i što smo u maju 2021. godine otvorili renovirani Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku u KCCG, koji za naše pacijente znači da su hitni nalazi gotovi za manje od sat. Laboratoriju vrijednu tri i po miliona eura dobili smo inicijalnim ulogom od oko pet hiljada eura i rekonstrukcijom koja je koštala oko 300 hiljada eura.

Napominjemo i da KCCG planski, konačno, ide ozelenjavanju površina oko bolnice koje će, uz regulaciju saobraćaja, u narednih godinu drastično izmijeniti spoljašnji i okolni vizuelni identitet bolnice.

Za godinu u KCCG prešlo 11 uglednih i dokazanih ljekara

Jasno je da nove ili obnovljene klinike kao i novi aparati dobijaju smisao tek kada znamo ko u njima i sa njima radi. Zato naglašavam i jedan od naših najvećih uspjeha u posljednjih 14 mjeseci: timu ljekara Kliničkog centra Crne Gore pridružilo se čak jedanaest uglednih, iskusnih doktora. Riječ je o ljekarima koji su prešli u Klinički centar Crne Gore iz drugih javnih ili privatnih zdravstvenih ustanova iz Crne Gore i Srbije.

Uz to, jedan od odlučujućih faktora u narednom periodu za povratak stručnjaka javnom zdravstvu, biće i činjenica da se Ministarstvo zdravlja Crne Gore, samo za godinu rada, izborilo za istorijsko povećanje plata ljekarima za oko trećinu. Vjerujemo da će ovaj strateški potez biti dodatni motivacioni faktor u konekstu jačanja javnog zdravstvenog sistema. Osim toga, raspisali smo i rekordan broj specijalizacija.

Hvala donatorima!

Društveno odgovorni pojedinci i kompanije bili su na visini zadatka i tokom 2021. godine. Zahvaljujući njima, KCCG je za godinu dobio, u opremi, materijalu ili građevinskim radovima, blizu milion i dvjesto hiljada eura.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top