Svečanim presijecanjem vrpce lift u Poliklinici IBD-a predat na upotrebu

U Poliklinici Instituta za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG)  danas je predata na upotrebu vertikalna invalidska platforma – lift. Svečano presijecanje vrpce obavili su direktor IBD KCCG – dr Velibor Majić i predsjednik NVO „Prvo udruženje roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju“ – gospodin Savo Knežević.

Instalirani lift u Institutu za bolesti djece KCCG

Projekat je, ukupne vrijednosti blizu 37.000 eura, realizovan zahvaljući donaciji blizu 24.000 eura NVO „Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju“ iz Podgorice, dok je ostali dio finansijskih sredstava obezbijedio KCCG.

Jelena Raičević, iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, istakla je da je u okviru sektorske analize za 2021. godinu Ministarstvo finansiralo projekte nevladinih organizacija iz oblasti zaštite lica sa invaliditetom. U tu svrhu ministarstvo je dobilo 80 hiljada eura i finansiralo je pet projekata.

Jelena Raičević, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

 „Prvonagrađeni projekat je projekat nevladine organizacije „Prvo udruženje roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju“ i finansirano je sa 20 hiljada eura što je i bio maksimalni iznos koji je opredijeljen za finansiranje jednog projekta. U toku realizacije projekta desile su se neke nepredviđene stvari, došlo je do nagle inflacije, skoka cijena u građevinarstvu. Ta opredijeljena sredstva su se ubrzo pokazala da su nedovoljna tako da je pred nevladinim sektorom bio novi izazov. Trebalo je obezbijediti nova sredstva, nove izvore i nove sponzore ili saradnike koji bi kompletirali i zatvorili ovu finansijsku situaciju. U tom cilju potpisan je memorandum o saradnji sa Kliničkim centrom Crne Gore“, naglasila je Raičević.

Raičević ističe da su zahvaljujući zalaganju svih iz nevladine organizacije na čelu sa predsjednikom Savom Kneževićem uspjeli da realizuju ovaj projekat na opšte zadovoljstvo jer ovo je pravi primjer jednog vidljivog projekta, kako ona kaže: „to je dobro koje ostane cijeloj Crnoj Gori, koje ostaje Kliničkom centru i svim ljudima kojima bude bilo potrebno“.

Dr Velibor Majić, direktor IBD-a, dr Zoran Terzić, medicinski direktor KCCG i dr Ljiljana Radulović, direktorica KCCG

 „Zahvalila bih se u svoje lično ime i u ime Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma gospodinu Savu Kneževiću koji je sa svojim požrtvovanim i nesebičnim radom doprinio realizaciji ovog projekta i ciljeva koji su visoko postavljeni i definisani. Takođe bih kao jedan od ciljeva koji se ostvaruju kroz ovaj projekat istakla saradnju državnih organa, nevladinog sektora i svih aktera koji su uspjeli da doprinesu realizaciji ovog projekta sa pozicije koje pokrivaju ili ulogu koju obavljaju“, zaključila je ona.

„Na kraju svih izazova sa kojima se tokom projekta sretao nevladin sektor, možemo reći tu čarobnu riječ „uspjeli smo“ za dobro svih“ istakla je Raičević.

Savo Knežević, predsjednik NVO Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju

Predsjednik NVO „Prvo udruženje roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju“ – gospodin Savo Knežević, istakao je da danas prisustvujemo jednom više nego humanom, prijeko potrebnom i zajedničkom ostvarenju cilja a to je puštanje u rad vertikalne invalidske platforme-lifta za opštu upotrebu i na korišćenje za potrebe poliklinike IBD-a.

„Ovaj cilj smo ostvarili zahvaljujući prvenstveno jednoj dobroj ideji od strane roditelja i menadžmenta NVO „Prvog udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju“, koji je na osnovu odobrenog projekta pod nazivom „Smanjenje intersekcijske diskriminacije djece sa smetnjama u razvoju, pružanjem podrške za život u zajednici putem obezbjeđenja pristupačnosti objektima u javnoj upotrebi“ a na osnovu Javnog poziva za finansiranje NVO koji doprinose zaštiti lica sa invaliditetom od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pod nazivom „Pristupačnost objekata licima sa invaliditetom – kao načelo pri planiranju i izgradnji objekata”, gdje je jedan od ciljeva istog poboljšanje primjene propisa radi povećanja opšteg nivo pristupačnosti objekata u javnoj upotrebi za LSI u ovom slučaju za djecu sa smetnjama u razvoju“, kazao je Knežević.

Knežević ističe da je realizacija glavne aktivnosti ovog projekta izgradnja i puštanje u rad vertikalne invalidske platforme – lifta, što je sa ovim današnjim danom i učinjeno. Takođe, uspješnim završetkom ovog programa doprinijeli su i ostvarivanju strateškog cilja ovog Javnog poziva i zadovoljenje potreba ciljne grupe a to je rješavanje pristupačnosti Poliklinike IBD-a prvenstveno za djecu sa smetnjama u razvoju.

Prisutni na svečanosti ispred Poliklinike IBD

 „Ne samo da smo postigli jedan cilj već slobodno mogu reći da smo postigli višestruki cilj, jer ovaj lift neće biti samo namijenjen na korišćenje djeci sa smetnjama u razvoju slabe pokretljivosti i korisnike kolica, već i tipičnoj djeci koja će da koriste usluge poliklinike IBD-a a što je prema nezvaničnim podacima otprilike od 500 do 1000 djece dnevno. Takođe, lift će da se koristi i za prebacivanje medicinske opreme za potrebe poliklinike i ambulanti koje su smještene na gornjem spratu iste a koje su u službi specijalističkih pregleda za naše najmlađe građane, kojima moramo posvetiti posebnu pažnju“, istakao je Knežević.

„Želim da iskoristim ovu priliku da istaknem značaj multisektorske saradnje u ovom možda jedinstvenom slučaju u ovom vremenu svjetske ekonomske krize, jer samo ovakvim načinom saradnje između institucija sistema, NVO sektora i privrednog sektora mnogo jednostavnije možemo uspješno realizovati ovakve projekte koji su od opšeg značaja za naše roditelje i djecu a naročito za LSI i djecu sa smetnjama u razvoju“, naglasio je on i zahvali se menadžmentu KCCG na čelu sa direktoricom dr Ljiljanom Radulović, direktoru IBD-a dr Veliboru Majiću, koji su, kako je kazao, prepoznali značaj ovog projekta i dali saglasnost za njegovu realizaciju, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koji su opredjelili sredstva za realizaciju ovog projekta, posebno predsjednici Komisije za raspodjelu sredstava za NVO Jeleni Raičević, koja je svojim ličnim zalaganjem omogućila realizaciju ovog programa, zatim svim privrednim društvima koji su svojim donacijama doprinijeli obezbjeđivanju nedostajućih sredstava za završetak radova. Takođe je izrazio zahvalnost i kompanijama Th Lift Beograd i Th Lift Podgorica koji su obezbjedili konstruciju lifta kao i svim inžinjerima, stručnom i tehničkom osoblju KCCG, koji su učestvovali u radovima pri izgradnji i ugradnji lifta.

Dr Velibor Majić, direktor IBD-a

Dr Velibor Majić, direktor IBD-a KCCG rekao je da mu je drago što vidi kolektiv u ovolikom broju, što ih vidi sve nasmijane i što su konačno dočekali realizaciju jedne ideje koja je stara, kako on kaže, bar 20-ak godina i koja je stalno odlagana, a ideja je bila toliko plemenita da je trebalo mnogo ranije da se realizuje.

Dr Velibor Majić, direktor IBD-a i Savo Knežević presjekli su vrpcu i pustili u rad lift

 „Kad je gospodin Savo Knežević imao prvi sastanak sa mnom to je bilo prije više od godinu dana i moram priznati da sam bio skeptik da ćemo je realizovati. Danas sam vrlo ponosan što vidimo da je skoro godinu dana proteklo a da već imamo izgrađen objekat, imamo lift na raspolaganju i mogu slobodno reći to su naši najzahtjevniji pacijenti, pacijenti koji zahtijevaju mnogo više truda i rada od strane i roditelja i ljekara i da im bar malo olakšamo njihov svakodnevni život. U to ime želio bih još jednom da se zahvalim svima koji su učestvovali u realizaciji ove ideje posebno „Prvom udruženju roditelja“ i gospodinu Kneževiću i nadam se da ćemo ga svi koristiti na dobro svih, a najviše naših pacijenata“, zaključio je dr Majić.

Prva vožnja nakon puštanja u rad
Zadovoljstvo svih zbog puštanja u rad lifta u IBD-u

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top