SVEČANOM AKADEMIJOM KCCG OBILJEŽIO DAN USTANOVE

Danas je u Crnogorskom narodnom pozorištu, svečanom akademijom, obilježen 19. decembar, Dan Klničkog centra Crne Gore (KCCG). Na prigodnoj svečanosti je o začaju KCCG, kao najreferentnije zdravstvene ustanove u našoj državi,  prisutne podsjetio direktor dr Jevto Eraković navodeći dostignuća naše ustanove u godini na izmaku.

KCCG posjeduje najsavremeniju medicinsku opremu, u svim oblastima se uvode nove dijagnostičke i terapijske procedure, a buduće aktivnosti naše zdravstvene ustanove biće usmjerene na edukaciju i usavršavanje ljekara u najreferentnijim evropskim i svjetskim centrima, poručio je direktor KCCG dr Jevto Eraković.

Dr Eraković je kazao da, KCCG i ove godine svoj dan, obilježava i slavi okićen velikim dostignućima, novim procedurama, savremenom opremom i osvježen mladim, telentovanim stručnim kadrom.

„Put do modernog tehnološki, prostorno i kadrovski osposobljenog KC, koji danas može da odgovori i najsloženijim zahtjevima i potrebama pacijenata, nije bio nimalo lak. Naprotiv, njegove temelje u skromnim uslovima, često i bez osnovnih sredstava za rad, ali sa mnogo znanja i volje, gradile su generacije izuzetnih ljekara, izniklih sa ovih naših prostora. Oni su bili i ostali prepoznatljiv simbol KCCG“, poručio je dr Eraković.

KCCG je, kako je rekao, referentna ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, u kojoj se godišnje hospitalizuje oko 40 hiljada pacijenata, dok se u Poliklinici pruži preko 1,6 miliona zdravstvenih usluga. Godišnje obavimo i preko 12 hiljada operacija, preko tri hiljade porođaja i preko deset hiljada dijaliza“, naveo je d Eraković.

Sve to se, kako je kazao, postiže zahvaljujući dobroj organizaciji i angažmanu preko dvije i po hiljade zaposlenih.

Eraković je rekao da je gotovo svaki segment KC rekonstruisan i modernizovan, tako da je, kako je dodao, ambijent za pacijente prijatniji, a uslovi rada za zaposlene kvalitetniji.

„KCCG posjeduje najsavremeniju medicinsku opremu, a u svim oblastima se uvode nove dijagnostičke i terapijske procedure, tako da smo danas rame uz rame sa renomiranim medicinskim centrima“, poručio je Eraković.

On je istakao da KC posebnu pažnju posvećuje akademskom obrazovanju zaposlenih.

„U našoj ustanovi danas radi preko 50 doktora medicinskih nauka, preko 50 magistara medicinskih nauka i 30-ak profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Ovo potvrđuje da je kadar naš najveći zdravstveni kapital u koji se ulagalo i u koji ćemo u budućnosti ulagati, jer su oni garant kvaliteta zdravstvenih usluga“, pojasnio je Eraković.

Buduće aktivnosti KCCG će, kako je najavio, biti usmjerene na edukaciju i usavršavanje „naših doktora u najreferentnijim evropskim i svjetskim centrima“.

„Nastavićemo da unapređujemo i razvijamo naš KC, a time i cjelokupni zdravstveni sistem. Svi zajedno imamo dovoljno kapaciteta i znanja da odgovorimo našem najvažnijem zadatku, a to je briga o zdravlju i životu naših građana koji, ubijeđen sam, prepoznaju naš trud i rad i koji nam vjeruju“, kazao je dr Eraković.

Ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović, rekao je da u KCCG danonoćno rade stručni, odgovorni ljudi, koji su maksimalno posvećeni svome poslu i pacijentima.

„Oni su uzor mladim generacijama ljekara koje dolaze i primjer kako se vrijednim radom i učenjem, uz najbolje doktore, postaje vrhunski medicinski stručnjak“, kazao je Hrapović.

On je istakao da Vlada Crne Gore ulaže značajna sredstva za unapređenje zdravstvenog sistema, u kojem, kako je dodao, KC ima značajno mjesto.

„Nova, najasavremenija medicinska oprema, ulaganje u adapataciju i izgradnju prostornih kapaciteta i kadrovsko ojačavanje najbolja su potvrda namjere Ministarstva zdravlja da najkvalitetnije zdravstvene usluge budu dostupne našim građanima“, rekao je Hrapović.

Za narednu godinu, za nabavku medicinske opreme, Vlada je, kako je najavio, opredijelila pet miliona eura.

Hrapović je kazao da će, u prvoj polovini sljedeće godine, KCCG nabaviti tri nova digitalna mamografa za skrining karcinoma dojke, vrijednosti 1,2 miliona eura.

„Time ćemo unaprijediti program za rano otkrivanje raka dojke i omogućiti njegovo širenje na sjeverni i južni region Crne Gore. Na ovaj način, uz digitalni mamograf koji u KC već radi, u punom kapacitetu, biće zaokružen program sva tri skrininga na nacionalnom nivou“, objasnio je Hrapović.

Ministartsvo zdravlja je, kako je istakao, uz višemjesečne procedure sa Evropskom komisijom, uspjelo da obezbijedi grant sredstva Programa IPA „dodijeljenih Crnoj Gori u iznosu od šest miliona eura“.

„Od toga iznosa, četiri i po miliona eura biće uloženo u izgradnju novog objekta u krugu KC, za Kliniku za infektivne bolesti i Kliniku za dermatovenerologiju. Takođe, Ministarstvo zdravlja je, u saradnji sa Ministarstvom finansija i KCCG, kroz kapitalni budžet za nerednu godinu, kandidovalo izgradnju novog urgentnog bloka“, kazao je Hrapović.

On je poručio da će Vlada i resorno ministartsvo i u narednom periodu nastaviti da unapređuju cjelokupni zdravstveni sistem u kojem KC ima ključno mjesto da bi, kako je objasnio, mogli da odgovore sve većim potrebama građana za zdravstvenom zaštitom.

Na svečanosti su uručene plakete penzionisanim ljekarima i najboljim specijalizantima u 2018. godini: dr Tei Žarković, dr Danilu Radunoviću, dr Marku Vukoviću, dr Milovanu Kaleziću i dr Mladenu Debeljeviću.

U ime penzionisanih ljekara prisutnima se obrati ljekar u penziji, prof. fr Mihailo Bato Kuliš, i kazao da očekuje da će situacija u KCCG biti dobra, kao i odnos među zaposlenima.

U ime nagrađenih specijalizanata obratio se dr Mladen Debeljević, i rekao je da nagrade predstavljaju veliku čast, obavezu i snažan vjetar u leđa budućem radu, usavršavanju „ne samo nama dobitnicima, nego i svim ostalim kolegama specijalizantima“.

„Vjerujem da će nagrađivanje prerasti u tradiciju i da će buduće generacije specijalizanata biti počastvovane da budu prepoznati i nagrađeni, kao i mi danas“, poručio je Debeljević.

Na svečanoj akademiji je prikazan kratak film o novim procedurama koje se, od ove godine, sprovode u Kliničkom centru Crne Gore kao i film koji je nastao uz pomoć arhivskog materijala i ljubaznošću dnevnog lista “Pobjeda”, koji je podsjetio na same početke KCCG.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top