Svjetski dan mentalnog zdravlja „Naše glave, naša prava“

Svjetski dan mentalnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 10. oktobra, ove godine održava se pod sloganom „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“. Upravo ova tema poziva da se svi građani, zajednice i institucije ujedine kako bi unaprijedili znanje, podigli svjesnost i pokrenuli aktivnosti koje promovišu i štite mentalno zdravlje svakog od nas kao univerzalno ljudsko pravo.

Mentalno zdravlje je osnovno ljudsko pravo za sve ljude. Svako, ko god je i gde god da se nalazi, ima pravo na najviši mogući standard mentalnog zdravlja. Ovo uključuje pravo na zaštitu od rizika po mentalno zdravlje, pravo na dostupnu, pristupačnu, adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu njegu, te pravo na slobodu, nezavisnost i pravo da bude dio zajednice.

Svjetska federacija za mentalno zdravlje je međunarodna organizacija koja je osnovana 1948. godine kako bi unaprijedila prevenciju poremećaja mentalnog zdravlja, pružila odgovarajući tretman i njegu onima kojima je potrebna, te promovisala mentalno blagostanje među pojedincima i nacijama. Ovo je 75-ta godina za redom da se obilježava Svetski dan mentalnog zdravlja.

Osnovna misija obilježavanja ovog datuma može se svesti na njegovanje i podsticanje većeg globalnog razumijevanja mentalnog zdravlja, proaktivni rada na sprječavanju pojave poremećaja mentalnog zdravlja i zalaganje za značajne sistemske promjene uz zagovaranje pristupa usmjerenih na oporavak. Svjetska federacija za mentalno zdravlje ima za cilj da podigne svijest javnosti o značaju mentalnog zdravlja, poboljša stavove prema poremećajima mentalnog zdravlja i promoviše mentalno blagostanje uz namjeru da poboljša njegu, liječenje i oporavak pojedinaca.

Dobro mentalno zdravlje je od vitalnog značaja za naše cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Klinički centar Crne Gore se i ove godine priključuje kampanji i nastavlja da radi sa svojim partnerima kako bi osigurao da se mentalno zdravlje cijeni, promoviše i štiti. 

Ove godine priključujemo se i inicijativi Instituta za javno zdravlje @ijz.cg i doprinosimo sadržajima u okviru prvog Festivala mentalnog zdravlja u Crnoj Gori, koji se održava u periodu od 10. do 20. oktora 2023.godine @festivalmentalnogzdravljacg i čija je glavna tema EMPATIJA. Mentalno zdravlje i blagostanje mogu biti održivi u kontekstu ljudskih prava samo onda kada uspijemo da ga sagledamo u kontekstu svih drugih apsekata života, a naročito različitih sredinskih faktora koji mogu uticati na mentalno zdravlje.  Pridružujemo se ovogodišnjoj kampanji i festivalu mentalnog zdravlja kako bismo osnažili sve da saznaju više o mentalnom zdravlju kao o svom osnovnom ljudskom pravu, kao i o tome kako svako može, kroz svoje aktivnosti, kroz suprotstavljanje kršenju ljudskih prava, kroz podršku, empatiju i neosuđivanje, zaštititi prava drugih.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top