Svjetski dan svjesnosti o autizmu

U organizaciji Centra za autizam (CZA) Instituta za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), povodom 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, danas je održan prvi simpozijum pod nazivom “Poremećaj iz spektra autizma – na putu savremenih saznanja” u amfiteatru IBD-a.

 

Dr Ivan Krgović, direktor CZA i dr Iva Ivanović, dječiji psihijatar CZA

Na zadovoljstvo organizatora simpozijum je izazvao veliko interesovanje stručne javnosti. S obzirom da je ovo prvi simpozijum na ovu temu održan u Crnoj Gori, dr Iva Ivanović je u uvodnom izlaganju najavila da će održavanje stručnih skupova ovog tipa postati trad

Sa održanog simpozijuma u IBD-u

CZA je za opštu javnost pripremio i dva flajera od kojih se u jednom nalaze osnovne informacije o autizmu a u drugom su navedeni savjeti za roditelje, braću i sestre, te rodbinu i prijetelje djece sa autizmom.

Važno je naglasiti da je KCCG prepoznao potrebu osoba sa smetnjama u razvoju, što podrazumijeva i osobe sa autizmom i podržao inicijativu Fondacije “Ognjen Rakočević” da se osobama sa smetnjama u razvoju pomoću kartica obezbijedi prednost prilikom dolaska na pregled u našu ustanovu. U tom cilju KCCG je i finansijski podržao izradu kartica za ovu namjenu koje osobama sa smetnjama u razvoju prilikom dolaska u ambulantu KCCG omogućava prvenstvo na pregled. Kartice će im biti na raspolaganju od danas a zdravstveni radnici su u obavezi da bez čekanja ovim pacijentima obezbijede pregled.

KCCG je takođe finansijski podržao i dvodnevni seminar u organizaciji Fondacije “Ognjen Rakočević” koji je krajem februara ove godine održan u IBD-u. Predavači su bili iz udruženja “Logopedilište” iz Beograda a namijenjen je bio terapeutima, asistentima i roditeljima.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top