U BEČIĆIMA POČEO XIV KONGRES BALKANSKOG UDRUŽENJA ZA NEFROLOGIJU, DIJALIZU I TRANSPLANTACIJU ORGANA

XIV Kongres BALKANSKOG UDRUŽENJA ZA NEFROLOGIJU, DIJALIZU I TRANSPLANTACIJU ORGANA (Balkan Association of Nephrology, Transplatation and Artificial Orggans) BANTAO u organizaciji NVO “Udruženja nefrologa Crne Gore” sinoć je svečano otvoren u hotelu „Splendid“ u Bečićima.

Na kongresu učestvuje preko 250 stručnjaka iz ove oblasti iz dvanaest zemalja Balkana: Turske, Grčke, Albanije, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Kosova i Crne Gore. Crna Gora je ove godine po prvi put domaćin BANTAO kongresa.

Na svečanom otvaranju goste je pozdravila ministarka nauke dr Sanja Damjanović, a uvodnu riječ imala je prof. dr Marina Ratković, predsjednica XIV BANTAO kongresa i predsjednica NVO “Udruženja nefrologa Crne Gore”.

– Opet smo svi zajedno, i naše malo društvo i porodica je ostala uvijek monolitna i prepoznatljiva“, kazala je prof. dr Ratković na prezentaciji u kojoj je napravila retrospektivu razvoja nefrologije u našoj zemlji. Ona je podsjetila na davnu 1979. godinu, kada je otvorena prva Hemodijaliza u Crnoj Gori I 1986. Godinu kada je formirano Nefrološko odjeljenje, čiji je prvi načelnik bio prim. dr Rajko Radović, navodeći sve ljekare koji su stasavali u KCCG od osnivanja do današnjeg danas.

– Pripreme za uvođenje transplantacionog programa počeli smo 2006. godine, organizujući brojne seminare, radionice, skupove, kao i sprovođenjem anketa o doniranju organa. Bilo je dosta misija vezano za donaciju organa, uz podršku kolega iz Hrvata, rekla je prof. dr Ratković ističući sa ponosom da je 25. 09 2012. godine učinjen istorijski iskorak u Crnoj Gori kad je bila prva transplantacija bubrega sa živog donora. Do sada je urađeno 39 transplantacija bubrega sa živog davaoca a tri sa kadavera.

-Takođe, 08. 12. 2013. godine je crnogorsko zdravstvo bio veliki iskorak jer je obavljena prva eksplantacija organa u Crnoj Gori sa moždano mrtve osobe istakla je prof. dr Ratković najavljujući još jedan važan projekat a to je uvođenje HLA dijagnostike.

– Nefrologija u Crnoj Gori je dobro razvijena, imamo 12 centara za hemodijalizu, tako da je naša zdravstvena mreža od našeg mora do sjevera kompletno pokrivena, pojasnila je prof.dr Ratković, ističući da se, zbog specifičnog terena, pa samim tim i nedovoljno razvijene saobraćajne infrastrukture, na ovaj način nastojalo olakšati život pacijentima I učiniti im život kvalitetnijim.

– Najveći centar za dijalizu je u Podgorici i ono na šta sam ja posebno ponosna jeste da je posljednji centar otvoren na Cetinju, prije dva mjeseca, posebno zato što je to moj rodni grad i što nam je to prijestonica Crne Gore, rekla je prof. dr Ratković.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jevto Eraković je rekao da mu je izuzetno zadovoljstvo sto vidi da “nefrološka porodica na ovim prostorima Jugoistočne Evrope funkcioniše jedinstveno, naglašavajući da oni kao takvi šalju jedinstvenu poruku za sve ostale grane medicine.

– Mi smo u KCCG bili svjedoci koliko je profesorka Ratković utrošila energije, profesionalizma, truda i ljubavi da se ovaj kongres organizuje i bude ovako reprezentativan. Moram istaći da sa ponosom možemo reći da imamo profesorku Ratković i kompletnu nefrološku ekipu u KCCG kao rodonačelnike transplantacionog programa i rodonačelnike mnogih naprednih ideja i dijagnostičkih i terapijskih procedura u nefrologiji. Takođe, veliko je zadovoljstvo ispred KC vidjeti veliki broj ljekara KC koji je danas u ovoj sali, koji čine složnu grupu i porodicu koja se pokazala u mnogim trenucima neophodnim za pravo funkcionisanje naše ustanove, kao što je npr naš transplantacioni program, rekao je dr Eraković.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje CG Sead Čirgić je kazao da u maloj Crnoj Gori danas imamo 12 dijaliznih centara, imamo u razvoju transplantacioni program, imamo seredstva značajna koja se izdvajaju za to I iako nemamo još uvijek dovoljno razvijenu svijest o značaju doniranja organa,već možemo da vidimo određene pomake.
-Ipak i pored spremnosti Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva da podrže razvojne projekte, uvijek ima pojedinaca koji daju najveći doprinos, tako da smo mi danas iz oblasti nefrologije na ovom nivou zahvaljujući profesorici Marini Ratković, poručio je Čirgić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović kazao da je kongres prilika da ljekari u naredna dva dana razmijene saznanja i iskustava u svim problemima koje bubreg kao organ mogu da zadese: od njegove povrede, patohistoloških analiza, ponašanja transplantiranog bubrega u stanju infekcija, bubrežne funkcije u onkoloških pacijenata, udruženosti, oboljenja bubrega sa oboljenjima drugih sistema, rijetkih bubrežnih oboljenja.

– Složene kliničke situacije u kojima ste se nalazili u namjeri da pobijedite bolest predstavljale su sigurno ozbiljan izazov, ali vas izvjesno činile i zadovoljnim sopstvenim učinkom i ishodom gdje svi priželjkujemo da pacijent bude pobjednik, istakao je Vujović.

Prisutne je pozdravila i prof. dr Sanja Simić Ogrizović iz Beograda, zatim Dimitrije Popović hrvatski i scrnogorski akademski slikara a na kraju svečanog otvaranja poznati crnosgorski glumac Slobodan Marunović čitao je stihove Petra II Petrovića Njegoša, Aleksanadra Lesa Ivanovića i Vitomir Vita Nikolića.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top