U Crnoj Gori po prvi put održan sastanak: „Evropske ekspertske panel grupe za liječenje dijabetesa i gojaznosti“

Pod pokroviteljstvom Centra za nauku Kliničkog Centra Crne Gore (KCCG), u Podgorici, 25. i 26. maja 2023. godine, održan je po prvi put ekspertski panel sastanak evropskog ranga, koji je okupio eminentna imena evropske dijabetologije. Tačnije, radi se o sastanku „Evropske ekspertske panel grupe za liječenje dijabetesa i gojaznosti“ (koja pokriva centralnu, južnu i istočnu Evropu), koji je imao za cilj postizanje konsenzusa i pisanje novih regionalnih preporuka u vezi sa savremenim liječenjem šećerne bolesti tipa 2 i gojaznosti, a koje će biti objavljene u eminentnom SCI/SCIE naučnom časopisu do kraja 2023. godine.

Sa sastanka „Evropske ekspertske panel grupe za liječenje dijabetesa i gojaznosti“

Inače, član našeg kolektiva, endokrinolog/dijabetolog dr Emir Muzurović sa Odjeljenja endokrinologije Interne klinike KCCG, je od ranije član navedene ekspertske grupe. Na inicijativu članova grupe uz punu podršku naše ustanove, partnera (Farmaceutske kompanije Novo Nordisk), posebno Centra za nauku KCCG, dr Muzurović je ugostio svoje kolege iz 13 država Evrope i to sljedeća imena: Andrej Janež (Slovenija), Dana Mullerova (Češka Republika), Manfredi Rizzo (Italija), Jose Silva-Nunes (Portugal), Nebojša Lalić (Srbija), Lubomira Fabryova (Slovačka), Tsvetalina Tankova (Bugarska), Peter Kempler (Mađarska), Volkan Yumuk (Turska), Anca Pantea Stojan i Cristian Guja (Rumunija) i Pawel Bogdanski (Poljska). Među navedenim imenima se nalaze i predsjednici, potpredsjednici i koordinatori više krovnih strukovnih udruženja i to: Internacionalne dijabetes federacije (IDF), Evropskog društva za istraživanje dijabetesa (EASD), Evropskog udruženja za istraživanje gojaznosti (EASO) i Centralno-evropske dijabetes asocijacije (CEDA).

Sa sastanka

U ime Kliničkog Centra Crne Gore sastanku je prisustvovala direktorica Centra za nauku i predsjednica Udruženja endokrinologa Crne Gore, prof. dr Snežana Vujošević, a goste je pozdravila i ugostila i direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović.

Inače, navedena ekspertna grupa djeluje u širim evropskim okvirima unazad par godina i iza sebe ima već objavljene naučne reference u najeminentnijim svjetskim časopisima.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top