U Crnoj Gori prvi put izvedena hibridna procedura aneurizme grudne aorte

Tim hirurga Centra za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), na čelu sa načelnikom dr Pericom Maršem i vaskularnim hirurgom dr Davorom Musićem, te hirurzima dr Nemanjom Vukovićem i dr Aleksandrom Vulićem izveo je hibridnu vaskularnu proceduru transpozicije velikih krvnih sudova na vratu sa implantacijom stent grafta u grudnu aortu. Navedena, izuzetno složena i zahtjevna procedura na ovaj način izvedena je prvi put u Crnoj Gori.

Tim hirurga iz Centra za vaskularnu hirurgiju KCCG

Operacija je urađena u ponedjeljak 14. 3. 2022. godine kod pacijenta sa velikom anurizmom (proširenjem) grudne aorte veličine 8 cm, uz učešće interventog radiologa dr Vesne Sjekloće-Ivanović. Ovo oboljenje se najčeše tretira samo implantacijom stent grafta sa eventualnim jednostrukim bay pasom na vratu, procedura koja je ovdje započeta prije dvije godine, a sada već implementirana kao jedna od standardnih u Centru za vaskularnu hirurgiju. Međutim kod ovog pacijenta, zbog pozicije i anatomskih karakteristika aneurizme, bilo je potrebno uraditi složeniju proceduru, jednu od najizazovnijih u hirurgiji uopšte. Samo postavljanje stent grafta zaustavilo bi dotok krvi u lijevu moždanu hemisferu i lijevu ruku, što bi dovelo do moždanog udara i ishemije, odnosno, gubitka funkcije lijevog gornjeg ekstremiteta. Kako bi se to spriječilo potrebno je kreirati dvostruki by-pass, premoštavanje toka krvi, iz krvnih sudova sa desne strane vrata u krvne sudove za lijevu polovinu mozga i lijevu ruku. Procedura je hibridna jer se prvi dio obavlja u operacionoj sali, a drugi (implantacija stent grafta) u angio sali, pod kontrolom radioskopije, zajedno sa interventnim radiologom.

Operacija je protekla bez komplikacija, kao i rani postoperativni period te je pacijent otpušten iz bolnice u dobrom opštem stanju. Ovo je samo jedan u nizu uspješnih zahvata Centra za vaskularnu hirugiju u posljednjih nekoliko godina i rezultat je svakodnevnog rada, posvećenosti poslu, i pacijentima a takođe i dokaz posjedovanja velike vještine i znanja koji su neophodni da bi se navedena procedura izvela do kraja.

Dr Perica Maraš, načelnik Centra za vaskularnu hirurgiju

Dr Maraš izrazio je posebnu zahvalnost na svesrdnoj podršci svojim kolegama sa Odjeljenja, kako u profesionalnom tako i u kolegijalnom smislu, a takođe i menadžmentu ustanove bez čijeg posebnog angažovanja ne bi postojali uslovi za sprovođenje ovako složenih procedura. 

 

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top