U IBD-u planirano formiranje Pectus Centra

U okviru Pectus programa, koji se od nedavno sprovodi u Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), po prvi put su urađene operacije uklanjanja stranih tijela kod mališana kod kojih je prethodno operativnim putem liječen deformitet grudne kosti.

U narednim mjesecima planirane su operacije korekcije deformiteta grudnog koša koje će se izvoditi u saradnji sa konsultantom iz Turske i grudnim hirurzima iz Centra za grudnu hirurgiju KCCG.

Takođe je planirano stvaranje uslova za formiranje Pectus centra u kojem će se kod djece sprovoditi neoperativno liječenje deformiteta grudnog koša uz pomoć ortoze. Ova metoda, koja se u svijetu koristi posljednjih godinu i po dana, može se primjenjivati od najranijeg uzrasta do perioda adolescencije čime se izbjegavaju nepotrebne operacije. Ona je posebno jednostavna za djecu od navršene pete godine života pa nadalje. Važno je istaći da primjenom ortoze u liječenju deformiteta grudne kosti djeca ne moraju, kao što je slučaj kod hirurškog liječenja, trpjeti bolove i proživljavati traumu koju sa njima proživljavaju i njihovi roditelji. Uvođenjem ortroza u liječenju korist je višestruka. Djeca imaju komforniji tretmana bez trauma a zdravstveni sistem smanjuje  troškove liječenja.

Najčešći deformiteti grudne kosti kod djece su kokošije (pectus carinatum) i ljevkaste (pectus infundibuliforme) grudi. To su urođeni deformiteti grudne kosti koji mogu nastati odmah po rođenju ili u kasnijem uzrastu sa razvojem djeteta. Može se otkriti od treće do četvrte godine, a najčešće ipak u starijem uzrastu kada deformitet postane izraženiji.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top