U KCCG uvedena nova dijagnostička metoda – „Whole body“ scintigrafija sa radioaktivnim jodom

U Centru za nuklearnu medicinu Instituta za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) uvedena je nova dijagnostička metoda – „Whole body“ scintigrafija sa radioaktivnim jodom (131-J WBS) kod pacijenata sa diferentovanim karcinomima štitaste žlijezde. Ova metoda predstavlja dijagnostičko skeniranje cijelog tijela sa radioaktivnim jodom, a prvi pacijenti urađeni su u toku prethodne sedmice.

Gama kamera

Navedena dijagnostička tehnika koristi se u praćenju i dijagnostici pacijenata sa diferentovanim karcinomima štitaste žlijezde u postoperativnom periodu u zavisnosti od procijenjenog rizika, a najčešće kod sumnje na aktivnu bolest (recidiv bolesti, kao i sumnje na regionalne/udaljene metastaze).

Centar za nuklearnu medicinu - Kabinet gama kamere

Tokom prethodnih godina pacijente za ovu metodu upućivali smo centrima za nuklearnu medicinu Kragujevac i Zlatibor (Čigota). Osim puta i same procedure, troškovi upućivanja  su uključivali i bolnički boravak pacijenata u navedenim centrima od najmanje tri dana, jer se snimanje, po protokolu, obavlja  nakon 48-72h od aplikacije radioaktivnog joda.

Podijeli objavu

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top