U Kliničkom centru od sada dostupna kompletna funkcionalna dijagnostika pluća

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) po prvi put se sprovodi bodipletizmografija i difuzija-funkcionalna dijagnostika plućnih oboljenja. Zahvaljujući nabavci aparata bodipletizmografa naša ustanova je zaokružila savremenu dijagnostiku plućnih oboljenja, naročito hroničnih opstriktivnih plućnih bolesti. Ukupna vrijednost aparata je blizu 55.000€ od kojih je 50.000€ obezbijeđeno zahvaljujući donaciji Ambasade NR Kine u Crnoj Gori.

Aparat instaliran u ambulanti Interne klinike KCCG

Načelnik Odjeljenja za pulmologiju Interne klinike KCCG dr Vladimir Jovanović je ovim povodom iskazao veliko zadovoljstvo zbog nabavke ovog aparata i uputio iskrenu zahvalnost ambasadi NR Kine na vrijednoj donaciji koja je omogućila da naša ustanova zaokruži savremenu dijagnostiku opstruktivnih plućnih oboljenja.

Dr Vladimir Jovanović, načelnik Odjeljenja za pulmologiju Interne klinike

 „Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da predstavim crnogorskoj javnosti da smo u KCCG-u uveli još jednu novu proceduru i prvi put dobili reprezentativni aparat koji se koristi u funkcionalnoj dijagnostici plućnih oboljenja, prevashodno hroničnih plućnih oboljenja. Ova oboljenja predstavljaju treću bolest po učestalosti na skali morbiditeta odmah iza kardiovaskularnih i onkoloških bolesti. Koristim priliku da uputim iskrenu zahvalnost Ambasadi i narodu NR Kine koji su nam donirali sredstva za nabavku ovog aparata što će nam olakšati rad, ne samo sa kovid i postkovid pacijentima, već i svim opstruktivnim stanjima kao i preoperativnim priprema pacijenata“, istakao je dr Jovanović.

„Pustili smo u funkciju aparat za bodipletizmografiju i za difuziju gasova. Na taj način smo zaokružili uopšte naš kabinet za funkcionalnu dijagnostiku. Što se tiče aparata, imamo sve što nam je potrebno u dijagnostici jako teških plućnih oboljenja“, kazao je dr Jovanović.

Dostupna kompletna funkcionalna dijagnostika pluća

„Da pojasnim, imali smo tzv. „mali spirometar“, a sad je ovo „velika spirometrija“ i aparat za difuziju koji će koristiti bolesnici kovid i postkovid. Aparat će, takođe koristiti i bolesnici koji se pripremaju za kardiohirurške kao i za operacije iz oblasti grudne hirurgije radi preoperativne procjene pulmološkoh statusa ovih pacijenata za tako komplikovane operativne zahvate i dugotrajne anestezije. Svi ti pacijenti će se obrađivati u našem Centru za funkcionalnu dijagnostiku i u saradnji sa kardiohirurzima i  grudnim hirurzima donosićemo konačni sud o mogućnostima obavljanja teških hirurških zahvata“, pojasnio je dr Jovanović.

“Važno je, takođe, naglasiti da je, zahvaljujući uvaženom kolegi dr Dobrivoju Novkoviću načelniku Centra za funkcionalnu dijagnostiku Klinike za plućne bolesti Vojnomedicinske akademije iz Beograda, odmah nakon instalacije u Pulmološkoj ambulanti, obavljena edukacija zaposlenih za rad sa ovim aparatom. Ovim činom su se stekli uslovi da aparat odmah stavimo u upotrebu na veliko zadovoljstvo zaposlenih i naših pacijenata”, istakao je dr Jovanović.

Obuka za rad na aparatu

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top