U Kliničkom centru održan trodnevni kurs: Baby Friendly Hospital Initiative-BFHI

U cilju revitalizacije porodilišta u Crnoj Gori prije godinu dana, tačnije u septembru 2021. godine, na inicijativu Ministarstva zdravlja a uz podršku UNICEF-a, održan je trening za trenere iz oblasti “Porodilište po mjeri beba” (BFHI/Baby Friendly Hospital Initiative). Nakon toga je izvršena brza procjena stanja svih crnogorskih porodilišta u javnim zdravstvenim ustanovama. BFHI podržava dojenje i omogućava da se uspostavi dojenje u onom kritičnom periodu za majku i dijete, a to su prvi sati života novorođene bebe.

Porodilište po mjeri beba
Porodilište po mjeri beba

Projektom je predviđeno da se u svim javnim zdravstvenim ustanovama sprovede obuka zaposlenih u porodilištima i jedinicama za novorođenčad. Predavači su treneri koji su završili obuku septembra 2021. i postali nacionalni treneri za BFHI: neonatolog prim. dr Saveta Stanišić, ginekolog-endokrinolog, dr Marija Đurović, supspecijalista steriliteta i fertiliteta dr Aida Šahmanović, zatim medicinske sestre Darinka Perović, Milica Đoković i Draginja Đukić iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG). Iz bjelopoljske Opšte bolnice (OB) neonatolog dr Adrijana Kočović Vojinović, iz beranske neonatolog dr Ljubica Ljubić i VMS Marijana Paunović Barjaktarević, zatim kotorske dr Milica Vušurović, kao i medicinske sestre Ana Žugić iz nikšićke OB i iz pljevaljske Bojana Stevančević i Danka Krvavac, a isperd Ministarstva zdravlja mr Milica Dukić Marković, VMS.

Predavači su treneri koji su završili obuku u septembru 2021. godine
Predavači su treneri koji su završili obuku u septembru 2021. godine

Prvi edukativni trodnevni kurs održan je u KCCG za zaposlene Porodilišta i Jedinice za novorođenčad naše ustanove, kao i za zaposlene iz OB Nikšić i OB Cetinje.

Nakon KCCG obaviće se obuka za zaposlene u OB Pljevlja, a zatim i ostala porodilišta prema planu i programu.

Radionica o Baby Friendly programu
Radionica o Baby Friendly programu

Cilj edukacije je unapređenje dojenja jer je ono od presudnog značaja za zdravlje i razvoj djece a istovremeno je važno i za zdravlje njihovih majki. Svjetska zdravstvena oragnizacija (SZO) i UNICEF su odavno prepoznali značaj isključivog dojenja. Najznačajniji period za uspostavljanje dojenja i pružanje podrške majkama, koja im je potrebna da bi uspješno dojile, su prvi sati i dani života novorođene bebe tako da je sprovođenje i podrška od strane obučenog i stručnog zdravstvenog osoblja ključna za cjeloživotni benefit beba kao i njihovih majki. Zato svi zdrasvtveni radnici koji pružaju njegu ženama i djeci tokom postnatalnog perioda i dalje imaju ključnu ulogu u uspostavljanju i održavanju dojenja.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top