U Kliničkom centru uvedene nove hirurške metode: Laparoskopske operacije hijatalnih hernija i laparoskopsko hirurško liječenje gojaznosti

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) uvedene su nove hirurške metode liječenja hijatus hernije (želudačne kile) i gojaznosti od kojih pati veliki broj ljudi. Kao standardne procedure uvedene su laparoskopska „Sleeve“ gastrektomija u liječenju gojaznosti i laparoskopske antirefluksne operacije kod bolesnika sa GERB-om i hiatus hernijama. Ove operacije uspješno izvode hirurzi Centra za digestivnu hirurgiju Hirurške klinike mr sc. dr Predrag Bajić i dr sc. med. Miljan Zindović zahvaljujući višegodišnjoj uspješnoj saradnji i edukaciji od strane eksperta u minimalno invazivnoj hirurgiji prof. dr Miloša Bjelovića i njegovog saradnika dr Dragana Gunjića iz Beograda.

Prof. dr Bjelović je lider u oblasti minimalno invazivne hirurgije i konsultant u oblasti hirurgije gornjeg digestivnog trakta i hirurgije gojaznosti u nekoliko univerzitetskih i opštih bolnica u Srbiji i regionu, predsjednik je Udruženja endoskopskih hirurga Srbije, član Odbora za edukaciju Evropskog udruženja endoskopskih hirurga (EAES) i Odbora za komunikaciju Međunarodne federacije za hirurško liječenje gojaznosti (IFSO).

Dr Bajić je hirurg sa dugogodišnjim iskustvom koji se usavršavao za brojne minimalno invazivne procedure a dr Zindović, član EAES-a, je jedan od mlađe generacije hirurga sa velikim potencijalom u minimalno invazivnoj hirurgiji. On je prvi od crnogorskih hirurga samostalno izveo laparaskopsku “Sleeve” gastrektomiju (uklanjanje dijela želuca) u cilju liječenja gojaznih pacijenata koja je od sada uvedena kao standard u KCCG.

Ovo je najbolji dokaz da ljekari KCCG-a prate sva medicinska dostignuća i uspješno usvajaju i primjenjuju nove vještine i znanja a sve u cilju unaprjeđenja kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga u našoj ustanovi čime doprinose boljem kvalitetu života naših. Raduje nas što hirurzi Centra za digestivnu hirurgiju sa velikim entuzijazmom idu u korak sa velikim centrima u regionu i Evropi i što će nastaviti sa trendom dalje edukacije i usvajanju savremenih procedura.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top