U Petrovcu otvoren 7. Simpozijum otorinolaringologa Crne Gore sa međunarodnim učešćem

U Petrovcu je otvoren 7. Simpozijum otorinolaringologa Crne Gore sa međunarodnim učešćem koji se održava od 9. do 11. decembra 2022. godine i okuplja, osim naših doktora, predavače i učesnike iz Srbije, Turske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Grčke.

Simpozijum, koji organizuje Udruženje otorinolaringologa Crne Gore, otvorio je dr Slobodan Mandić, generalni direktor Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Ministarstva zdravlja Crne Gore. Dr Slobodan Mandić je naglasio da Ministarstvo zdravlja pruža svesrdnu podršku organizaciji jednog ovakvog skupa i edukaciji ljekara i zdravstvenih radnika naglašavajući značaj međusobnog upoznavanja i stručnog povezivanja ljekara iz različitih sredina, kao i razmjenu znanja i iskustva. Iz vrlo sadržajnog programa Simpozijuma dr Mandić je posebno izdvojio dvije značajne teme: dijagnostiku i liječenje tumora glave i vrata i novine u hirurgiji oboljenja uva. Tumori glave i vrata, zbog svoje učestalosti, složenog liječenja, socioloških karakteristika, predstavljaju veliko opterećenje na individualnom, porodičnom, ali i na javno zdravstvenom nivou. Dr Mandić je podsjetio da su djeci sa oštećenim sluhom u 2008. godini ugrađena prva 2 kohlearna implanta u Crnoj Gori.

Uvodno izlaganje na Simpozijumu, a povodom 25 godina rada Medicinskog fakulteta održao je prof. Dr Miodrag Radunović, dekan Medicinskog fakulteta, koji je govorio o osnivanju i radu u prethodnom periodu. Prof. Radunović je istakao značaj koji je ova ustanova imala u razvijanju medicinske misli u Crnoj Gori. Dr Milan Jovanovic Batut je 1881. godine pokrenuo inicijativu za osnivanje Medicinskog fakulteta na Cetinju. Međutim, tek je 1996. godine Vlada Crne Gore donijela odluku o osnivanju fakulteta koji je počeo sa radom 1997. godine. Do danas je na svim studijskim programima upisano 5.500 studenata a diplomiralo na medicini njih 675, na stomatologiji 168, na farmaciji 343, na VMŠ u Beranama 780, na primijenjenoj fizioterapiji 1249. Na fakultetu se organizuju i doktorske studije, kao i specijaliazacija za ljekare iz radiologije i porodične medicine.

Doc. dr Elvir Zvrko, predsjednik Udruženja ORL Crne Gore, je istakao da Udruženje uspješno organizuje simpozijume od 2007. godine uz prisustvo brojnih predavača iz inostranstva. Pored značaja koji ima u edukaciji ljekara, ovogodišnji Simpozijum je bio i svojevrstan omaž razvoju medicine i otorinolaringologije na ovim prostorima. Pored jubileja koji obilježava Medicinski fakultet u Podgorici, Zvrko je podsjetio i da je 11. decembra 1887. godine u Nikšiću otvorena “Bolnica knjaginja Zorka”, kao druga stalna bolnica u Crnoj Gori. Takođe, 9. decembra 1920. godine dr Niko Miljanić, rođen na Cetinju, održao je prvo predavanje na Medicinskom fakultetu u Beogradu što je označilo početak rada ove ustanove, a 16. decembra 1926. godine u Zagrebu je održana Osnivačka skupština Jugoslovenskog oto-neuro-oftalmološkog društva. Dr Zvrko je istakao i da će tokom trajanja Simpozijuma biti održana i redovna Skupština Udruženja otorinolaringologa Crne Gore.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top