U Podgorici počela trodnevna radionica na temu: “Pristup telemedicinskoj mreži na Zapadnom Balkanu“

Klinički saradnici Univerzitetska klinika Šarite i Robert Koh Institut iz Berlina, u saradnji sa Kliničkim centrom Crne Gore i Institutom za javno zdravlje Crne Gore, otvorili su radionicu pod nazivom „Pristup telemedicinskoj mreži na Zapadnom Balkanu“ koja će trajati do 30. septembra 2022. godine u hotelu Hilton – Podgorica.

Radionica na temu “Pristup telemedicinskoj mreži na Zapadnom Balkanu“

Ova radionica sa ekspertima iz Njemačke je nastavak saradnje koja je uspostavljena tokom najjačeg udara korona virusa 2021. godine, kada je Institut Robert Koh donirao Kliničkom centru Crne Gore robota za telemedicinu čime je najveća crnogorska bolnica postala prva zemlja Zapadnog Balkana sa kojom Njemačka uspostavlja taj vid saradnje. Ovome su prethodnili međusobne radne posjete ljekara, čime se medicinsko osoblje Kliničkog centra Crne gore upoznala sa radom u COVID centru univerzitetske bolnice Šarite.

Radionica sa ekspertima iz Njemačke

Klinički centar Crne Gore je spreman da postane regionalni centar za telemedicinu. To je poručila direktorica, dr Ljiljana Radulović i istakla da je veoma zahvalna na ovoj saradnji u proteklih godinu dana sa bolnicom Šarite i Robert Koh Institutom jer su pozitivno uticali na rad u COVID centrima u Crnoj Gori i promijenili način funkcionisanja istih.

Dr Ljiljana Radulović, direktorica KCCG

Cilj radionice je detaljna analiza trenutnih telemedicinskih aktivnosti Zapadnog Balkana kako bi se učesnici skupa, kroz saradnju i interakciju, usmjerili prema daljim mogućim koracima i pristupu za razvoj regionalne telemedicinske mreže. Istražiće se ideje i mogućnosti za dalje napredovanje telemedicine na Zapadnom Balkanu.

Njemački ambasador u Crnoj Gori, Peter Felten, ocijenio je da uspostavljanje ovakve vrste saradnje znači i približavanje zdravstenom standardu Evropske unije.

Radionica sa ekspertima iz Njemačke
Pristup telemedicinskoj mreži na Zapadnom Balkanu
Pristup telemedicinskoj mreži na Zapadnom Balkanu
Učesnici radionice
Učesnici radionice

Sasatanak je otvorio zamjenik direktora Robert Koh Instituta, prof. dr Andreas Jansen, koji je učesnike upoznao sa detaljima radionice i iskazao posebno zadovoljstvo na saradnji izmedju zdravstvenih institucija zemalja Zapadnog Balkana sa kliničkim saradnicima bolnice Šarite i Robert Koh Instituta iz Berlina.

Prof. dr Joachim Seybold – predstavnik kliničkih saradnika UK Šarite i Robert Koh Instituta obratio se prisutnim te istakao da mu pruža posebno zadovoljstvo i čast što su ponovo u Crnoj Gori i naglasio da će saradnja biti još intenzivnija. Cilj je, kako je naglasio, da se pacijentima pruži što kvalitetnija zdravstvena zaštita.

Upravo u tom kontekstu, podsjećamo, ljekari i medicinski tehničari KCCG od prošle godine u grupama borave na usavršavanju u bolnici Šarite.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top