U saradnji sa kolegama iz Londona kod nas prvi put izvedene najsloženije operacije iz oblasti dječije urologije

Nakon što se Klinički centar Crne Gore (KCCG) svrstao među deset ustanova Evrope u kojima se izvodi mini invazivna video asistirana kardiohirurgija koja bi u narednih godinu trebalo da postane standardna procedura, ponosni smo što su u našoj ustanovi prvi put izvedene najsloženije operacije iz oblasti dječije urologije – augmentacije bešike.

To je rezultat saradnje Instituta za bolesti djece sa Great Ormond Street Hospital bolnicom iz Londona, koja traje četiri godine.

Dvije takve operacije izvedene su na Odjeljenju dječije urologije Instituta za bolesti djece uz pomoć eminentnog profesora Imrana Muštaka.

“Augmentacija znači da smo mokraćnu bešiku uvećali dijelom tankog crijeva, i to kod dva pacijenta. Kod prvog pacijenta, osnovni problem je bila kompleksna urođena anomalija ekstrofija-epispadija kompleks, dok je drugi pacijent dječak rođen sa valvulom zadnje uretre i kandidat je za transplantaciju bubrega, pa je ova kompleksna intervencija bila neophodna u cilju adekvatne pripreme za buduću transplantaciju”, poručila je načelnica Odjeljenja za dječiju urologiju dr Irena Marić, dječiji hirurg-urolog.

 

Operacija izvedena na Odjeljenju dječije urologije Instituta za bolesti djece uz pomoć eminentnog profesora Imrana Muštaka

Jedan pacijent je osiguranik Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, a drugi je stranac.

“To znači da smo prvi put imali pacijenta koji je došao kod nas na liječenje iz države regiona”, objasnila je dr Marić.

“Ovo je način kako se mijenja sistem, kako se edukuje i motiviše tim”, naglasila je ona.

“Moramo napraviti otklon od tradicionalnog pristupa da je uvijek bolje i kvalitetnije negdje drugdje u regionu. Zato ovaj tim obećava, ovaj tim može ali i treba da radi u bolnici koja će biti u skladu sa standardima moderne medicine, jer djeca to zaslužuju”, istakla je dr Marić.

Prethodno su, u saradnji sa profesorom Muštakom, urađene rekonstrukcije vrata bešike i Mitrofanoff procedura, kao i složenije tehnike rješavanja najtežih formi hipospadija.

Ekipe ljekara, medicinskih sestrara, instrumetara i ansetetičara će se, u cilju daljeg usavršavanja, uskoro usavršavati u prestižnoj londonskoj dječijoj bolnici, Great Ormond Street Hospital. 

Operacija izvedena na Odjeljenju dječije urologije Instituta za bolesti djece

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top