Urađena prva OCT metoda u Crnoj Gori: Nova dijagnostička metoda u interventnoj kardiologiji

Danas je u stručni tim Centra za interventnu kardiologiju Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), na čelu sa načelnikom dr Sinišom Dragnićem, uradio prvu optičku koherentnu tomografiju (OCT). Ovo je prva OCT procedura urađena u Crnoj Gori sa najnovijom vezijom softvera koja je dostupna u regionu.

Donirani OCT aparat

Planiranom nabavkom medicinske opreme za 2022. godinu naša ustanova je dobila OCT aparate ukupne vrijednosti preko 140.000 eura od kojih je oko 135.000 obezbijeđeno iz budžetskih sredstava, dok je preostali dio obezbijeđen iz donacija.

Naša ustanova nastavlja sa nabavkom savremnene opreme koja omogućava kontinuirano uvođenje novih procedura u liječenju crnogorskih osiguranika.

Stručni tim ljekara i tehničara Centra za interventnu kardiologiju KCCG

Optička koherentna tomografija (OCT) je savremena dijagnostička metoda u interventnoj kardiologiji. U pitanju je metoda intravaskularnog imidžinga (prikaza) putem optičke koherentne tomografije kojom se dobijaju slike visoke rezolucije do 10 mikrona. OCT je modalitet invazivne dijagnostike baziran na upotrebi svijetla. Postiže se mnogo veća senzitivnost i specifičnost u analizi aterosklerotičnih promjena na arterijama, periproceduralne traume krvnog suda, kao i evaluacije pozicije stenta poslije urađene perkutane koronarne intervencije (PCI). Kod akutnog infarkta miokarda OCT može pokazati da li se radi o bijelom ili crvenom trombu, kao i težinu tromboze u koronarnoj (srčanoj) arteriji. Moguće je, takođe, posmatrati i epitelizaciju stenta koja može biti glavni razlog za ranu i kasnu njegovu trombozu. Ovo su samo najvažnije od mogućih aplikacija ove dijagnostičke metode.

Iz Angio sale KCCG

Ovo je za kratko vrijeme treća procedura koja je uvedena u liječenju kardioloških pacijenata. Podsjećamo da su u KCCG sredinom februara tekuće godine uvedene dvije nove metode: prvi put izvedena procedura ugradnje pejsmejkera Micre i intravaskularna litrotripisja (ILV) – ultrazvučnim talasima razbijeni kalcifikovani plakovi u koronarnim arterijama.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top