Vaskularni hirurg prof. dr Hakki Tankut Akay u radnoj posjeti Kliničkom centru

Radna posjeta KCCG prof. dr Hakki Tankut Akay
Radna posjeta KCCG prof. dr Hakki Tankut Akay

Eminentni turski vaskularni hirurg, prof. dr Hakki Tankut Akay, načelnik Odjeljenja za kardiovaskularnu hirurgiju Univerziteta Baškent, predsjednik Azijskog udruženja za vaskularnu hirurgiju, član Odbora Evropskog udruženja vaskularne hirurgije i član Američkog hirurškog društva, u okviru trodnevne radne posjete crnogorskim zdravstvenim institucijama, posjetio je juče i Klinički centar Crne Gore (KCCG). Nakon sastanka sa direktoricom, dr Ljiljanom Radulović i medicinskim direktorom KCCG, doc. dr Zoranom Terzićem, prof. dr Akay, sa saradnikom gdinom Hamurkaroglu Tuncom, obišao je Centar za vaskularnu hirurgiju, Kliniku za neurologiju, Kliniku za kardiologiju, Odjeljenje za endokrinologiju i Odjeljenje centralne intenzivne terapije.

Tokom posjete, osim obilaska pacijenata i upoznavanja sa radom naše ustanove a posebno navedenih jedinica, prof. dr Akay vršio je skrining i kontrolne preglede pacijenata u KCCG. Pored pregleda i uzimanja anamneze, on je pacijentima mjerio krvni pritisak, indeks skočnog zgloba, kao i dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta.

Sa kolegama je u Centru za vaskularnu hirurgiju, osim upoznavanja sa zdravstvenim stanjem trenutno hospitalizovanih pacijenata, razmijenio i informacije iz domena vaskularne hirurgije.

Direktorica dr Radulović je, zahvaljujući se na posjeti prof. dr Akaya našoj ustanovi, istakla da KCCG veliku pažnju posvećuje međuinstitucionalnoj i međunarodnoj saradnji. Naglasila je da naša ustanova i crnogorski zdravstveni sistem godinama unazad ostvaruje uspješnu saradnju sa zdravstvenim institucijama iz Turske, te je ovo prilika da se ona proširi i u oblasti vaskularne hirurgije.

“Drago nam je što ste posjetili Klinički centar i Crnu Goru i uvjerena sam da ćemo ostvariti uspješnu saradnju iz oblasti vaskularne hirurgije. Iako današnja tehnologija omogućava brzi prenos informacija, ipak su posjete institucijama najbolji način da se razmijene stečena znanja i iskustva i unaprijedi profesija. Naši ljekari prate sve novine u današnjoj medicine što za rezultat ima uvođenje novih najsavremenijih procedura u liječenju svih pacijenata koji se nama obrate za pomoć. Ova posjeta je prilika da se bolje upoznamo i sa metodama liječenja pacijenata sa vaskularnom patologijom u Turskoj. Zato sam uvjerena da je današnja posjeta prvi korak za nastavak uspješne saradnje u cilju unaprjeđenja naše profesije”, zaključila je dr Radulović.

Prof. dr Akay je, zahvaljujući se na gostoprimstvu prilikom posjete KCCG-u, kazao da je ovo je drugi dan radne posjete Crnoj Gori, u okviru projekta organizovanog od strane Ambasade Republike Turske i uz podršku kompanije Turkish Airlines. On je izrazio zadovoljstvo što je imamo priliku da se upozna sa radom ljekara u Crnoj Gori.

“Juče smo boravili u Bijelom Polju, a danas smo imali priliku da obiđemo vaskularno odjeljenje KCCG-a u Podgorici. Želim da izrazim zadovoljstvo sto smo imali priliku da se upoznamo sa radom naših kolega u Crnoj Gori. Osim vaskularnog odjeljenja, posjetili smo i intezivnu njegu, neurologiju, endokrinologiju, kao i kardiologiju KCCG-a. Osim same posjete, imali smo priliku i da pregledamo neke od pacijenata i na taj način uputimo doktore u jednu od metoda koju primjenjujemo u Turskoj. Uvjerili smo se u predan rad kolega u Podgorici, ali smo svjesni i činjenice da je veliki teret zdravstvenog sistema upravo na ovoj ustanovi”, rekao je prof. dr Akay.

“Cilj ove posjete je bio samo jedan korak ka budućoj poslovnoj saradnji i nadam se nekim novim projektima, koje možemo zajedno pokrenuti. Koristim ovu priliku da se još jednom zahvalim poštovanom Ambasadoru gdinu Baris Kalkavan-u, kompaniji Turkish Airlines, koja je podržala ovu saradnju, mom saradniku gdinu Hamurkaroglu Tunc-u, dr Melisi Spahić, kao i svim zdravstvenim ustanovama koje su omogućile da makar na kratko budemo dio zdravstvenog sistema Crne Gore i razmjenimo iskustva”, istakao je prof. dr Akay.

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top