Vodiči za dojenje u svim crnogorskim porodilištima

1. 8. 2023.

Uručenjem Vodiča za dojenje  porodilištu Kliničkog centra Crne Gore, predstavnice Komiteta za podršku dojenju pri Ministarstvu zdravlja, započele su obilazak porodilišta u zdravstvenim ustanovama, kako bi svakoj od njih predale vodiče, a s ciljem adekvatnog informisanja i pripreme porodilja za ovaj važan čin kako za majku tako i za novorođenče.

Povodom Svjetske sedmice dojenja, koja se obilježava od 1-7.avgusta, Vodiči će biti uručeni Kliničkom centru Crne Gore, Kliničko-bolničkom centru Berane i Kliničko-bolničkom centru u Kotoru, kao i svim porodilištima u zemlji , kojih ima osam.

Vodiči za dojenje

Ažuriranu verziju Vodiča izradile su vršnjačke savjetnice za dojenje Udruženja Roditelji u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Komitetom, a uz podršku UNICEF-a i Evropske unije u Crnoj Gori.

Obilazak porodilišta u KCCG
Obilazak u KCCG

 “Prioriteti Ministarstva zdravlja su unapređenje pristupa zdravstvenoj zaštiti od najranijeg doba, pa je u skladu sa tim ciljem, a uz podršku UNICEF-a, oformljen Komitet za podršku dojenju. NJegov glavni cilj je unapređenje zdravlja majki, novorođenčadi i odojčadi i od svog osnivanja radi na podršci dojenju i zdravom okruženju”, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, dr Slađana Ćorić.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji kazala je da će Vodić biti na raspolaganju u svim porodilištima kako bi majke dobile tačne i provjerene informacije i kako bi bile pripremljenje za dojenje.

“ Ipak, presudno je važno i da  dobiju ispravan savjet i potrebnu podršku od prvog dana bebinog života, počev od porodilišta do savjetovališta. Nadamo se da će u narednom periodu ta dva cilja biti ujedinjena i da ćemo imati konkretne pomake u ovoj oblasti“ poručila je Mihailović.

Svjetska sedmica dojenja obilježava se više od tri decenije u više od 170 zemalja svijeta tokom prve sedmice avgusta.

Svjetska alijansa za podršku dojenju pokrenula je ovu kampanju kako bi skrenula pažnju na značaj dojenja, istakla njegove prednosti i obezbijedila podršku u cijelom svijetu. 

Ovogodišnja tema Svjetske sedmice dojenja je Dojimo i radimo, učinimo to mogućim!

Njen glavni cilj je apel državama da produže porodiljsko odsustvo na najmanje 18 sedmica, a idealno na više od 6 mjeseci.

Kampanjom se pozivaju i poslodavci da radno okruženje nakon tog perioda prilagode majkama kako bi mogle da doje svoje bebe do kad god to žele.

 

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top