Vrijednom donacijom obilježen Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Obilježen 15. februar Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti u IBD-u

U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) u saradnji sa Intitutom za javno zdravlje Crne Gore i NVO “Feniks Crna Gora” obilježen je Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti. Naime, NLB banka je prepoznala dosadašnje aktivnosti NVO “Feniks Crna Gora” i donirala im finasijska sredstva u vrijednosti od 25.000 eura a Udruženje je od tih sredstava doniralo Odjeljenju za hematologiju i inkologiju Instituta za bolesti djece (IBD) medicinski aparata citocentrifuga sa dodatkom za automatsko razmazivanje i farbanje pločica sa uzorkom koštane srži, periferne krvi i likvora čija ukupna vrijednost iznosi blizu 18.000 eura. 

Dr Verica Osmanović, spec. socijalne medicine ispred IJZCG

Dr Verica Osmanović, specijalista socijalne medicine i koordinatorka za zdravlje djece i mladih u IJZCG kazala je ovim povodom da 400.000 djece oboli od neke vrste maligniteta, s tim što je stopa preživljavanja u visoko razvijenim zemljama daleko veća nego u nisko razvijenim zemljama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je jasno definisala cilj da do 2030. godine ta stopa preživljavanja bude i do 60%.

“Danas smo se okupili ovdje povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti da damo podršku kako djeci, tako i porodicama koje se bore sa ovom bolešću. Osim podrške, želimo da ukažemo na potrebu da smo tu, ne samo 15. februara, nego i svakog dana, kad god je to djeci i porodicama potrebno. Prema procjeni Međunarodne agencije za istraživanje raka SZO za 2020. godinu broj djece oboljele od raka u Crnoj Gori od 0 do 19. godina starosti, je bio 23 i od tog ukupnog broja 15 je bilo muškog pola. Najčešće dijagnoze malignih bolesti u Crnoj Gori su leukemije, maligni tumori mozga i limfomi”, zaključila je dr Osmanović.

Dijana Stojanović, NVO Fenix

Dijana Stojanović, predstavnica NVO “Feniks” Crna Gora – Udruženje roditelja i djece oboljelih od malignih bolesti, kazala je da, osim obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, Udruženje danas obilježava i 10-ti rođendan i istakla da je jako ponosna na cijeli svoj tim zbog sveukupnog dosadašnjeg rada i doprinosu, kako kvalitetu boravka djece tokom liječenja, tako i na podizanju svijesti laičke i stručne javnosti.

“Današnji dan želim da posvetimo donacijama, da i dalje unaprjeđujemo uslove na odjeljenju. U decembru 2022. godine dobili smo poziv od NLB banke gdje nam je saopšteno da su prepoznali naš dugogodišnji rad i da su odlučili da našem Udruženju doniraju 25.000 eura”, kazala je Stojanović i navela da su u saradnji sa ljekarima IBD-a odlučili da ta sredstva usmjere za kupovinu aparata pod nazivom citocentrifugae sa dijelom za automatsko razmazivanje i farbanje pločica sa uzorkom koštane srži, periferne krvi i likvora. U pitanju je, kako je navela, veoma vrijedan aparat koji će koristiti ljekarima da unaprijede liječenje oboljele djece.

“Veliku zahvalnost dugujemo NLB banci za ovo, jer je zaista aparat jako skup i bez njihove donacije ne bismo bili u mogućnsoti da ovo uradimo”, istakla je ona i dodala da su u toku i drugi projekti Udruženja.

“Osim toga, radimo i na još nekim projektima. Trenutno smo u fazi izgradnje dječijeg igrališta i parking prostora ispred Odjeljenja dječije hemato-onkologije. Jedan ogroman projekat koji radimo u saradnji sa gospodinom Vedranom Roćenovićem”, zaključila je Stojanović, pojašnjavajući da se nada da ćemo do proljeća imati oplemenjeni prostor za djecu i njihove roditelje dok borave u bolnici.

Ispred NLB banke se obratila Lana Đurašković

Lana Đurašović, član upravnog odbora NLB banke kazala je da je briga za društvo njihova suštinska i temeljna vrijednost kojoj teže na svim poljima njihovog poslovanja. Imajući u vidu značaj jednog zdravstvenog sistema za društvo, pažljivo osluškuju njegove potrebe i značajan dio njihovih donacija usmjeren je poboljšanju uslova za rad, kao i uslova za liječenje u zdravstvenim ustanovama širom Crne Gore.

“Posebno smo svjesni značaja i potrebe sveobuhvatne brige i podrške za djecu oboljelu od kancera za njihove porodice takođe i ovom prilikom želimo da im poručimo da nijesu sami. Najveći dio sredstava koje je NLB banka opredijelila ovogodišnjom donacijom je odlukom naših zaposlenih i njihovim glasovima otišlo upravo Udruženju roditelja djece oboljele od kancera NVO Feniks kao vid podrške i manji doprinos svakodnevnoj borbi. Drago nam je da smo bili u prilici da konačno doniramo ovaj vrijedan aparat koji će sigurno doprinijeti kvalitetnijem tretmanu bolesne djece koja se liječe ovdje na Odjeljenju dječije hemato-onkologije KCCG. I to baš danas kada se obilježava Međunarodni dan djece oboljele od kancera”, zaključila je Đurašović.

Dr Darja Ljubić, pedijatar-hematolog Odjeljenje za hematologiju i onkologiju IBD

Dr Darja Ljubić, pedijatar-hematolog IBD kazala je da Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježavaju 15. februara svake godine sa ciljem da se podigne svijest o postojanju kancera u pedijatrijskoj populaciji radi suočavanja sa istim. Današnjim danom, kako ističe, žele da istaknu i skrenu pažnju da svi kao društvo moramo biti ujedinjeni u cilju liječenja kancera u dječijem uzrastu postane nacionalni i globalni zdrasvtveni prioritet.

“Danas skrećemo pažnju da u zemlji i u svijetu, bez obzira na stepen ekonomskog razvoja, je neophodno da budu dostupni za primjenu svi protokoli liječenja koji su aktuelni za bolesti sa kojima se suočavaju naši najmlađi pacijenti. Neophodno je svakoj zemlji i ustanovi koje se bave liječenjem malignih bolesti, da imaju dostupne dijagnostičke procedure i terapijske modalitete koji su predviđeni i naravno da stalno moramo raditi na poboljšanju njege u toku liječenja naših pacijenata i jedino tako možemo doći do zajedničkog cilja – do izlječenja i komplikacije liječenja i same bolesti svesti na minimum”, rekla je dr Ljubić.

Na taj način, napominje ona, pokazaćemo ono što je već nekoliko godina slogan ove kampanje „Samo hrabri mogu sve“ i da je bolje preživljavanje moguće.

“I ove, kao i prethodnih godina, slogan naše kampanje je „Samo hrabri mogu sve“, i mi na Odjeljenju hemato-onkologije svakodnevno smo uvjereni da su naši pacijenti i njihovi roditelji i porodice najhrabriji među nama. Ono čega smo mi apsolutno svjesni jeste da želimo da i javnost stalno podjećamo da kada se u momentu završi intenzivno liječenje, taj neki period praćenja od nekoliko godina, izazovi sa kojima se naši pacijenti suočavaju se ne završavaju”, naglasila je dr Ljubić i istakla takođe da oboljela djeca se često suočavaju sa  kasnijim posljedicama ne samo bolesti već i terapije koja je upotrijebljena tokom liječenja te mogu imati, kako je pojasnila, razne hronične i fizičke i psihološke smetnje.

“Tako da mi kao zdravstveni sistem jedne zemlje i društvo u cjelini moramo, između ostalog, omogućiti da preventivni pregledi budu maksimalno dostupni, da psihološka podrška koja je jako važna bude maksimalno dostupna naročito starijoj djeci i adolescentima koji se često suočavaju sa problemima nakon završenog liječenja. Za kraj bih htjela da se zahvalim u ime IBD-a i naravno hemato-onkološkog odjeljenja, našim iskrenim i dugogodišnjim prijateljima Udruženju “Feniks” na ovoj zaista vrijednoj donaciji. Oni su i danas, kao i svih prethodnih godina, pokazali da vjeruju u nas i da ne odustaju od nas i od pomoći da mi naš rad stalno unapređujemo i da pratimo evropske standarde u dijagnostici i liječenju naših pacijenata”, zaključila je dr Ljubić.

Uručenje donacije i zahvalnica
NLB Banka uručuje donaciju NVO Fenix
Zahvalnicu je uručila i NVO Fenix NLB banci
Dr Darja Ljubić je uručila zahvalnicu NVO Fenix

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top