Zahvaljujući novom ultrazvučnom aparatu trudnica može da vidi osmijeh svoje bebe

Klinika za ginekologiju Kliničkog centra Crne Gore dobila je u utorak, 6.  februara, najnoviji ultrazvučni aparat Voluson E8, ukupne vrijednosti blizu 100.000 € za koji su sredstva obezbijeđena iz budžeta. On će značajno unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga našim trudnicama i pacijentkinjama uopšte, jer je u pitanju aparat kompanije General electric (GE), vodećeg svjetskog proizvođača ultrazvučnih aparata koja je kao svoj zadnji tehnološki domet plasirala novu generaciju ultrazvučnih aparata – Voluson E8.

Novi ultrazvuk u ambulanti Klinike za ginekologiju KCCG

Ovo je značajan iskorak Klinike za ginekologiju što će omogućiti dodatno unaprjeđenje zdravstvenih usluga našim pacijentkinjama na obostrano zadovoljstvo. Koristim priliku da se zahvalim menadžmentu Kliničkog centra Crne Gore na čelu sa direktoricom dr Ljiljanom Radulović, bez čije podrške i punog razumijevanja za potrebe naših pacijentkinja ovaj projekat ne bi bio realizovan. Odmah nakon isporuke aparata imali smo i edukaciju za ljekara tako da je on već u uoptrebi.

Ultrazvučni aparat GAK KCCG
Poboljšani prikaz i funkcije na novom ultrazvuku

Uobičajena 3D i 4D ultrazvučna tehnologija je unaprijeđena  i osmišljena je nova HD LIVE tehnologiju koja po nekim autorima predstavlja i 5D način snimanja. Karakteriše ga razrađeni softver obogaćen visokokvalitetnim prikazom slike, koja daje širok dijapazon dijagnostičkih mogućnosti u ginekologiji. Zahvaljujući HD LIVE, sistemu koji omogućava poseban podesivi izvor svjetlosti, ginekolog ima priliku da kreira efekte osvjetljenja i zasjenčenja, što omogućava detaljno prikazivanje sitnih djelova bebe kao što je bebino lice, koje može da se vidi u realnoj slici kao kada gledate osobu ispred sebe. Na ovaj način ginekolog ima uvid u same izraze lica i mimiku bebe poput zijevanja ili osmijeha koji beba može pokazati. 

Prikaz na ultrazvuku u toku rada
Prikaz na ultrazvuku
U ambulanti GAK

Aparat je opremljen transabdominalnom i transvaginalnom ultrazvučnom sondom, tako da uz već standardni dvodimenzionalni (2D), omogućuje i trodimenzionalni (3D) i četverodimenzionalni (4D) ultrazvučni pregled, kao i već dobro poznati color i power dopler. Nova, dorađenija 3D/4D abdominalna sonda manje je voluminozna i fizički je lakša od prethodnih sondi što ljekaru omogućava lakšu manipulaciju sondom tokom pregleda. Ova sonda ubraja se u kategoriju tehnološki najnaprednijih ultrazvučnih sondi čiji kvalitet i čistoća slike predstavljaju novi iskorak u dvodimenzionalnoj, trodimenzionalnoj i četverodimenzionalnoj vizualizaciji ploda.

U toku rada

Ovaj ultrazvučni aparat, što je i najljepši dio iskustva svake trudnice, osim kvalitetne dijagnostike, omogućava budućim mamama nevjerovatno realistične slike tako da tokom pregleda uživo može da posmatra svoju bebu kako se kreće unutar materice. Ona može da vidi kako se njena beba smiješi i pokreće, npr. nožnim prstima.

Ne treba naglašavati da je savremena kontrola trudnoće nezamisliva bez ultrazvučnog pregleda i najbezbjednije metode praćenja trudnoće bez rizika po majku i dijete. Od sada u našoj Klinici trudnice mogu uraditi 4D ultrazvuk kao i HD LIVE snimanje koje nam omogućava najrealniju procjenu bebine anatomije srca, centralnog nervnog sistema, kao i sagledavanje cjelokupne anatomije ploda što nam obezbjeđuje da sa velikom sigurnošću možemo isključiti postojanje eventualnih anomalija i potvrditi uredan tok trudnoće bez komplikacija.

U toku rada ljekara na novom ultrazvuku
U toku rada u ambulanti

Ultrazvučni aparat je takođe umrežen sa računarom čime se obezbjeđuje trajno čuvanje snimljenog materijala u memoriju ultrazvučnog aparata što omogućava i njihov ispis u sklopu samoga specijalističkog nalaza uz snimanje na DVD koji trudnica može da dobije po završetku pregleda.

Dr Srđan Medan, direktor Klinike za ginekologiju KCCG

Podijeli objavu

Kontaktirajte nas

Uvijek smo Vam na raspolaganju

Scroll to Top